Cu pasiune, muncă și oameni faini am reușit în vara anului 2019 să finalizăm Biblioteca Sătească Dăișoara, cu un patrimoniu de peste 5000 de volume. În ianuarie 2020 am început campania pentru înființarea unui astfel de spațiu în comuna Jibert, alături de dl. Pr. Iulian Vincențiu Ungureanu. Iar în vara anului 2020, deodată am pornit campaniile pentru a înființa Biblioteci Rurale în localitățile Crihalma și Dacia. Nu ne oprim aici, continuăm cu Biblioteca Șinca Nouă, campanie începută în iarna anului 2020, Biblioteca Viscri a cărei camopanie am demarat-o în ianuarie 2021, și în 2022 am depășit granițele județului Brașov, cu Biblioteca Cumpărătura din județul Suceava.
Dacă vrei și tu să aflii povestea și amănuntele fiecărei Biblioteci, dă un click pe numele lor. Te aștept acolo!
Ianuarie 2019. Eram la Sibiu. Primul an student la masterat. A fost o seară însemnată. Și știți de ce? Pentru că la discuție cu un bun prieten, Robert Pumnea, căruia îi povesteam despre cărțile din pivniță, ne gândeam cum ar fi să punem bazele unei noi Biblioteci în localitate. Zis și făcut. Îmi amintesc că noaptea am lucrat la afiș, a doua zi am făcut textul și atât a trebuit. Să înceapă cel mai fain proiect desfășurat la Dăișoara.
Era vara lui 2018...vacanţa mult dorită după toata nebuneala cu prezentarea licenței și admiterea la masterat. Aparent încă mai aveam nervi să văd în fața ochilor cărți și mergam cu mama la Școala din Dăișoara să-mi mai arunc ochii prin dulapurile...prăfuite dar cu volume valoroase și uitate acolo undeva în spatele ușilor de lemn care abia se mai închideau. Deseori găseam ceva interesant de răsfoit măcar, dacă nu și de citit. Oricum ideea era să găsesc ceva însemne despre satul ăsta...erau pierdute toate, documentele despre înființarea Căminului Cultural, despre Școală, despre Monumentul Eroilor ... nimic. În schimb am găsit câteva cărți de folclor și etnologie care tare m-au ajutat să-mi pun ordine în ceea ce știam eu despre portul popular din zonă.
Toate acestea până prin iarna aceluiași an, când tot la Școală mergând după una alta, am intrat și în pivniță unde pe vremuri găsisem un tablou de minim un metru înălțime cu cel care a ridicat Căiminul Cultural, respectiv Emanoil Bucuța. Acum, nu mai este. Nici rama. Nici poza. Nici sticla. Nimic. Nici măcar locul în care era sprijinit. (update - tabloul a fost găsit și ulterior expus în holul Căminului Cultural din localitate). Acum era plin cu un teanc de cărți. De tot felul. În limba română și germană. Nu știu cum au ajuns acolo, de unde, cine și de ce. Ideea era că în pivnița Școlii erau aruncate cărți. Si mai mult decât atât multe altele erau depozitate în cutii, așezate una peste alta. No, nu știu voi cum v-ați simți în fața acestei iamgini, dar pe mine m-a întristat, m-a agitat. Am gândit situația în liniște, asta după ce mi-am exprimat verbal frustrarea în fața mamei. Toate acestea pentru că în Dăișoara a existat o Bibliotecă, ridicată în Căminul Cultural în anii 1944 de către Emanoil Bucuța. Ulterior aceasta a ars și tot ce a mai rămas din ea a fost transferat la Școală. Și acum din rămășițele primei Biblioteci din sat, probabil erau cărți care zăceau în pivniță. Așa începea povestea care urma să-mi patroneze următorii ani ...
"CREDEM IN EDUCATIE SI IN TINERII DIN MEDIUL RURAL "
Deseori ne întrebăm cum putem valorifica sectorul de elevi, cum îi putem atrage spre educație, spre cunoaștere și cum putem încerca să minimalizăm absenteismul și abandonul școlar. Credem în ei, vor reprezenta viitorul, și pentru asta, credem și în metodele de educație nonformală, pe care vrem să le desfășurăm într-un cadru cu totul și cu totul nou, alături se oameni noi, alături de tineri voluntari care să întrețină aceste cursuri, pornind de la dezvoltare personală, motivație sau lectură.
" NOI CREDEM ÎN EI, DE ACUM ȘI EI TREBUIE SĂ CREADĂ ÎN EI "
Cu toții avem acasă o bibliotecă, fie ea formată din cărțile copilăriei, sau din cele de care am avut nevoie în anii școlii, sau acelea pe care le-am citit din plăcere. ÎMPREUNĂ, putem creea o nouă bibliotecă a comunității, una în care să fie cărți care să atragă elevii spre lectură, spre cunoaștere.
- Ce ne dorim noi să facem?
• Să colectăm cărți de la dvs. pentru a înființa o nouă bibliotecă actualizată a comunității
• Să formăm noi spații pentru elevi, fie în Căminele Culturale sau în Școli
• Acest spațiu să fie accesibil atât cadrelor didactice și elevilor, cât și nouă, tinerilor care vom începe să desfășurăm activități în cadrul unui cerc de lectură, unde vom invita tineri voluntari din diverse domenii, prin care putem atrage elevii.
- Ce puteți face dvs. ?
Donați o carte, și un elev va avea parte.
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact