În 27 noimebrie 2021 ne-am dat întâlnire la Viscri. Eu, Gina și părintele Gheorghe Rășoiu. Noi aveam să ne spunem idei, păreri și să tragem concluzii. Să vedem locația pe care ne-o oferea părintele pentru a ne desfășura activitatea. Ne-am adunat în jurul mesei, și aveam să pornim pe drumul pe care suntem astăzi, în ianuarie 2022.
Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini. Satul Viscri a devenit popular în Europa după ce prințul Charles a cumpărat o proprietate în această localitate.
Viscri este un sat mic, populația nu depășește câteva sute de locuitori, dar atrage anual zeci de mii de turiști, fiind unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania, aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO. Imediat ce faci primul pas aici te simți ca într-un muzeu imens în aer liber. Fiecare căsuță spune o poveste, fiecare localnic te întâmpina cu zâmbetul pe buze, iar gâștele care aleargă pe ulițe întregesc tabloul pitoresc. Satul Viscri se află în județul Brașov, cam la o oră distanță de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara, imediat după Rupea, faceți stânga către comuna Dacia. De acolo sunt circa 8 km până la Viscri.
Construcția bisericii fortificate din Viscri a fost începută de către secui în anii 1100, inscripțiile pietrelor de mormânt din cimitirul care înconjoară biserica atestând acest fapt. În anul 1185 sașii au colonizat biserica, secuii fiind nevoiți sa părăsească satul și să se stabilească în sud-estul Transilvaniei. Pe la 1500, Viscri este enumerată printre comunele libere ale Scaunului de Rupea, cu 51 de gospodării, trei păstori, un dascăl și doi săraci. Aici, ca și în alte comune, vechimea bisericii confirmă că așezarea coloniștilor germani a luat ființă la sfârșitul secolului XII când a fost colonizată și partea apuseană a viitorului Scaun al Rupei.
Prințul Charles a ajuns prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998. A fost suficientă o singură vizită pentru a se îndrăgosti total și definitiv de această parte de țară. În 2006, Prințul de Wales a cumpărat prima casă țărănească în satul Viscri, cu scopul clar de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei. Casa, construită la sfârșitul anilor 1700, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume. În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere. Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, apoi s-au adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod. Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Prințul Charles, pur și simplu își asumă rolul de ambasador îndrăgostit iremediabil de România.
În prezent, satul Viscri, este foarte renumit în topul destinațiilor din România, atât în țară, cât și peste hotare. Atrage anual zeci de mii de turiști și nume celebre din România, care au cumparat și salvat câte o casă aici, aflată în prag de degradare, restaurându-le.
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact