06 iunie 2022
Când un întreg liceu crede în campania asta nu pot să fiu decât recunoscător! Mulțumiri - COLEGIUL NAȚIONAL ,,DR. IOAN MEȘOTĂ”!
06 iunie 2022
Vara asta vom răsfoi cărți. Sunt oameni cărora le place mult satul Viscri. Pentru cine nu știe, este sit rural UNESCO. Dar cu sau fără asta, are un aer aparte
Primele 5 au fost mai grele
URMEAZĂ a VI-a - BIBLIOTECA VISCRI
 
     Se apropie Ziua Culturii Naționale, sărbătorită anual în data de 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu - sărbătoare care are ca scop promovarea culturii, a artei și a efortului academic.  Alături de preotul paroh Gheorghe Rasoiu și Gina Marcu, oameni celulă, activi și dornici de implicare în educație, ne-am gândit să celebrăm această sărbătoare națională printr-o colaborare faină și să punem bazele unei #biblioteci în satul VISCRI.
Așadar, dacă prin pasiune, muncă și perseverență în ultimii doi ani au fost înființate 5 Biblioteci rurale în satele de lângă Rupea, doar prin donații, am încredere că acest proiect se poate extinde, mulțumită vouă.
     Educația din mediul rural are nevoie de o resuscitare prin care să-i ambiționăm pe tineri, să-i motivăm, să micșorăm abandonul școlar și de ce nu să creștem șansele către o educație de calitate.
     Vă mulțumesc și vă mulțumim pentru încrederea și sprijinul acordat !!
 
 
     Gina ne spune că atunci când a auzit pentru prima dată zicala “Fă Rai din ce ai!” avea 7-8 anișori, iar primul gând naiv care i-a venit în minte era: “Oare cum să faci Rai din ce ai? Adică să faci o grădină cu multă lumină și verdeață? Oare așa să fie?”. Acest gând l-a păstrat atât de bine, încât nu se aștepta să găsescă vreodată răspunsul.
Asta până într-o zi, când, fără vreun plan anume, ne-am strâns în jurul unei mese TREI oameni.Cu siguranță vă veți întreba care este legătura dintre zicala auzită de mine și acești trei oameni, iar răspunsul este cât se poate de simplu: în momentul în care ne-am adunat la acea masă și am început să vorbim despre ceea ce ne dorim să realizăm, despre punctul de start al acestei colaborări și obiectivele noastre, am realizat faptul că acea zicală nu se apropie sub nici o formă de primul meu gând din copilărie. De fapt, ea reprezintă un îndemn spre a face bine acolo unde pășești și te provoacă să te străduiești să lași o urmă în urma ta. (“Dacă ție îți e bine, de ce să nu lupți să le fie și altora?”)
     Acestea fiind spuse, la masa unde erau acei TREI oameni am aflat răspunsul la întrebarea mea și totodată am pus bazele unei minunate colaborări care, de fapt, reprezintă piatra de temelie a poveștii.În aceasta poveste, rolul principal este al tuturor persoanelor care se vor implica și ne vor susține,dar firul acesteia a luat naștere odată cu discuția celor TREI personaje principale: Părintele Paroh Rășoiu Gheorghe, Florin Bucuțea și Gina Marcu, iar noi, din dorința de a face Rai din ce avem și aceea de a lăsa o urmă în urma noastră, ne-am setat următorul obiectiv: ÎNFIINȚAREA UNEI BIBLIOTECI/CENTRU CATEHETIC-CULTURAL – DUHOVNICESC la Viscri. Un loc din suflet pentru suflet. Un loc unde să reușești să înțelegi neînțelesul și, de ce nu, un loc unde să te simți înțeles.
     Putem spune că începem cu dreptul, întrucât dispunem de un spațiu care, pentru început, trebuie reparat și amenajat. Acest spațiu va găzdui biblioteca sătească și va fi totodată un loc pentru citit și pentru activități artistice și culturale și duhovnicești. Privim încrezători spre viitor și ne dorim să înființăm diferite programe care să ajute la dezvoltarea educațională și culturală a tinerilor. Ne propunem să punem bazele unui program cum este și cel denumit “Școală după școală”, vom colabora cu cadrele didactice din sat și nu numai și se vor organiza seri cu și pentru tineri, șezători și multe alte activități care vor menține viu acest loc.
     Toate acestea se vor realiza sub îndrumarea Preotului Paroh Rășoiu Gheorghe în colaborare cu Florin Bucuțea – omul din spatele celor cinci biblioteci înființate în satele vecine, care ne va oferi o mână de ajutor în tot acest demers – iar coordonarea proiectului va fi realizată de către Gina Marcu, ne spune părintele Gheorghe Rășoiu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LOCAȚIA VIITOAREI BIBLIOTECI DIN VISCRI 

În 27 noimebrie 2021 ne-am dat întâlnire la Viscri. Eu, Gina și părintele Gheorghe Rășoiu. Noi aveam să ne spunem idei, păreri și să tragem concluzii. Să vedem locația pe care ne-o oferea părintele pentru a ne desfășura activitatea. Ne-am adunat în jurul mesei, și aveam să pornim pe drumul pe care suntem astăzi, în ianuarie 2022.

 

 

     

Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, vizitat și apreciat atât de români, dar mai ales de turiștii străini. Satul Viscri a devenit popular în Europa după ce prințul Charles a cumpărat o proprietate în această localitate.

 

     Viscri este un sat mic, populația nu depășește câteva sute de locuitori, dar atrage anual zeci de mii de turiști, fiind unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania, aparținând Patrimoniului Mondial UNESCO. Imediat ce faci primul pas aici te simți ca într-un muzeu imens în aer liber. Fiecare căsuță spune o poveste, fiecare localnic te întâmpina cu zâmbetul pe buze, iar gâștele care aleargă pe ulițe întregesc tabloul pitoresc. Satul Viscri se află în județul Brașov, cam la o oră distanță de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara, imediat după Rupea, faceți stânga către comuna Dacia. De acolo sunt circa 8 km până la Viscri.

     Construcția bisericii fortificate din Viscri a fost începută de către secui în anii 1100, inscripțiile pietrelor de mormânt din cimitirul care înconjoară biserica atestând acest fapt. În anul 1185 sașii au colonizat biserica, secuii fiind nevoiți sa părăsească satul și să se stabilească în sud-estul Transilvaniei. Pe la 1500, Viscri este enumerată printre comunele libere ale Scaunului de Rupea, cu 51 de gospodării, trei păstori, un dascăl și doi săraci. Aici, ca și în alte comune, vechimea bisericii confirmă că așezarea coloniștilor germani a luat ființă la sfârșitul secolului XII când a fost colonizată și partea apuseană a viitorului Scaun al Rupei

     Prințul Charles a ajuns prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998. A fost suficientă o singură vizită pentru a se îndrăgosti total și definitiv de această parte de țară. În 2006, Prințul de Wales a cumpărat prima casă țărănească în satul Viscri, cu scopul clar de a-i încuraja și pe alții să i se alăture în efortul de a salva patrimoniul arhitectural medieval din sudul Transilvaniei.  Casa, construită la sfârșitul anilor 1700, urmărește tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Gospodăria inițială avea două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume. În 2015, când a fost fondată Fundația Prințul de Wales România, această casă a devenit sediul organizației caritabile. Și tot atunci a început un program de restaurare, reparații capitale și extindere.  Fosta șură a fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea, apoi s-au adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod.  Zona a căpătat un potențial turistic fantastic, mai ales după apariția, în 2011, a documentarului Wild Carpathia, în care Prințul Charles, pur și simplu își asumă rolul de ambasador îndrăgostit iremediabil de România.

     În prezent, satul Viscri, este foarte renumit în topul destinațiilor din România, atât în țară, cât și peste hotare. Atrage anual zeci de mii de turiști și nume celebre din România, care au cumparat și salvat câte o casă aici, aflată în prag de degradare, restaurându-le.

 

 

 

În VIScri vara trecută îmi făceam prieteni. Și pe ăsta micu’ din poză dar și pe Viscri 143 cu Ramona Tabarcea și gașca. De atunci am fost tot mai des. Vara asta vom răsfoi cărți. Sunt oameni cărora le place mult satul Viscri. Pentru cine nu știe, este sit rural UNESCO. Dar cu sau fără asta, are un aer aparte pe care îl trăiești doar dacă te plimbi pe ulițele lui și te saluți cu sătenii. Unul dintre acești oameni este prințul Charles care și-a cumpărat casă aici, sau Dana Rogoz care s-a îndrăgostit de aceste locuri. Sau eu. Vecin de peste deal care merge des. Sau Gina Marcu care trăiește aici. Sau preotul Gheorghe Rășoiu care ne-a oferit și spațiul. Sau aceia dintre voi care ați fost în sat. De astăzi, facem o #biblioteca pentru copiii din sat.
 
De ce?
- Pentru că dacă există vreo șansă să ,,ne facem bine” - aceea e prin educație.
- Pentru că mediul rural are nevoie de astfel de spații în afara școlii.
- Pentru că aceste locuri pot fi șansă pentru un copil. Și dacă doar unul îi va trece pragul, locul a învins.
 
Va fi cea de a 6-a dintre cele înființate în comunitățile rurale în ultimii doi ani.
 
#carpe #diem
#just #do #it

BIBLIOTECA VISCRI

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!