„Am decis să derulez în ultimii ani la Școala Primară Cumpărătura proiecte care au avut ca scop promovarea lecturii ca obicei cotidian, gândindu-mă că o carte aduce în atenția copilului fie modele de urmat, fie modele de evitat. Pentru că nu avem o bibliotecă în școală, aduceam copiilor cărți de acasă sau împrumutam de la biblioteca Școlii Gimnaziale Bosanci. Pe rețelele de socializare am văzut că un tânăr din județul Brașov, Florin Bucuțea, face lucruri minunate și că a înființat mai multe biblioteci rurale acolo în județ. L-am contactat de îndată ce am văzut că mai are disponibile cărți. De aici a luat naștere minunatul proiect "Dăruiește o carte, un copil să aibă parte" , care a debutat neașteptat de bine și care sperăm să se finalizeze așa cum ne dorim”, spune dna. Angela Brahariu.
Citește întregul articol - https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2022-09-29/Un-tanar-dintr-un-sat-din-Brasov-o-invatatoare-si-un-preot-din-Cumparatura-fac-apel-la-donare-de-carti-pentru-o-biblioteca-rurala
Bibliotecile pe care le facem sunt locuri primitoare, în care încercăm să ajutăm la reducerea absenteismului și abandonului școlar. Aici facem ateliere, work-shop-uri, vizionăm filme documentare, invităm oameni care să deschidă drumuri și orizonturi, cântăm, organizăm seri de lectură și multe alte astfel de activități din sfera educațională și culturală”, a spus Florin. El susține că sistemul funcționează și s-a dovedit atât în timpul pandemiei, când mulți dintre elevii din rural care nu aveau acces la internet au venit și au învățat la bibliotecă, dar și acum, când cadrele didactice „vor să le arate o nouă perspectivă, sau să învețe pe baza unui documentar, sau să citească nu într-o bancă, ci de pe o pernă, într-o echipă.
DONEAZĂ ȘI TU, SUNĂ ȘI AFLĂ DETALII,
Florin Bucuțea – telefon 0760513097, Angela Brahariu - 0787 818 887
sau trimite cărțile prin poștă sau curier la Cumpărătura.
Oamenii sunt minuni!
Când am zis că depășim granițele Brașovului nu am glumit, facem Bibliotecă Rurală în județul #Suceava - localitatea Cumpărătura!
Cu cine?
- cu dna. Angela Brahariu și părintele Mihai Brahariu M-am uimit când mi-au zis că vor veni la Brașov și Dăișoara după cărți, de la 400 de km.
M-am bucurat.
Tare.
De când?
- de când povestea domnului Faur în vârstă de 80 de ani a impresionat.
Citez: ,,femeia mea a murit, dar dorința ei e poruncă pentru mine” - zis și făcut.
Astăzi am mutat ,,educație” din beciuri și apartamente din Brașov, în remorca care o va duce în localitatea Cumpărătura, unde se va naște o Bibliotecă.
Profund recunoscător pentru OAMENII care îmi ies în cale, pe care îi apreciez pentru ceea ce sunt și cărora le mulțumesc pentru crezul nostru comun: cultura și educația din mediul rural.
Am spus si repet: de așa oameni are nevoia țara asta, oameni celulă, oameni care produc schimbarea în locul lor, pe care îl fac mai bun și mai frumos!
,,Bucovina nu este doar o regiune. Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este tradiție vie și ospitalitate. Bucovina este acasă pentru ai ei oameni frumoși. Bucovina este locul pe unde Dumnezeu a pășit, lăsând în urma Lui firescul Rai pe pământ. Izvor de tradiție și identitate românească, Bucovina este încă verde, iar cântecul cucului încă se aude, și doar de noi depinde să o păstrăm așa, spre a o transmite generațiilor ce vin din urmă.”
La mulți ani, Bucovina!
Cumpărătura este un sat în comuna Bosanci din județul Suceava, despre care se spune că după primul război mondial, o parte dintre locuitorii din satul Bosanci au cumpărat terenurile pe care se află actualul sat Cumpărătura de la proprietarul lor, prințul Mihail Sturdza (1886-1980), politician și ministru de externe (14 septembrie 1940 - 26 ianuarie 1941). După cumpărarea terenului, o parte dintre bosănceni s-au așezat acolo și au construit case de locuit, iar localitatea a primit denumirea de Cumpărătura. Noul sat, fiind situat la peste 6 km de satul Bosanci, unde exista o biserică, s-a simțit nevoia de a se construi o biserică pentru hrana sufletească a locuitorilor. În anul 1948, după ce credincioșii din Cumpărătura au strâns banii necesari, a fost cumpărată și transportată aici o biserică de lemn din satul Poiana, comuna Brusturi (județul Neamț).
Din 2019 spun continuu cât este de important accesul la educație în mediul rural, accesul la spații, la carte, la materiale, la internet, la un calculator, etc. Un studiu recent arată că în țara noastră 6 din 10 școli din mediul rural nu au o bibliotecă și că doar 10% dintre cetățeni cumpără în zilele noastre o carte, ceea ce mă întristează dar mă și motivează să cred ca putem aduce o mică schimbare acolo unde este nevoie. Pentru că dacă statul eșuează în acest domeniu, există oameni de bine, oameni celulă datorita cărora la firul ierbii, realitatea se schimbă.
„Cred cu încăpățânare că o civilizație înflorește atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată.”
Mi-a zis cineva. Cândva. De aici am pornit si afișul. În viață să plantezi un pom, va înflori. Va lăsa urme. Umbre.
BIBLIOTECA RURALĂ NR. 7, așadar, va depăși granițele județului Brașov și alături de armata de oameni care stă în spatele proiectului vom continua în localitatea CUMPĂRĂTURA din județul SUCEAVA! Din 2019 de la prima Bibliotecă Rurală începută și finalizată nu am încetat să cred în funcționabilitatea unei Biblioteci, unui HUB CULTURAL RURAL, în comunități mici, în sate. Mi-i se demonstrează că merge treaba când merg acasă și mă opresc copii pe drum să-mi zică bucuroși că au fost cu doamna învățătoare la Bibliotecă, sau când merg eu cu ei, sau când dosarul cu fișe crește de la lună la lună.
Doamna Angela Brahariu este omul care crede și care s-a alăturat nouă. Omul care va duce #carte și #educație în comunitatea în care este învățătoare.
Satul românesc are nevoie de o resuscitare, care să îl readucă la viață, în actualitate. Aceasta pornește de la noi, de la fiecare în parte prin implicare, voință și muncă. CUMPĂRĂTURA este următoarea localitate din mediul rural unde vom pune bazele unei biblioteci și cinemateci care să dăinuie în timpurile ce vor urma, și în cadrul căreia să dezvoltăm parteneriate și proiecte comune, toate acestea pentru copiii de astăzi, tinerii de mâine. Pas cu pas, împreună, vom reuși!
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact