DE CE AVEM NEVOIE?
Vrem sa transformam spațiul într-un loc călduros și primitor, dar pentru asta, este nevoie de materiale pentru înnoirea acoperișului, a interiorului și a spațiului sanitar. După o scurtă analiză a locului, a fost creată și o listă cu materialele necesare și pentru început este nevoie de
-10 căpriori
-200 lați
-2 paleți de BCA
-rigips, tencuială
-cărămizi pentru horn
-lavabilă, lavabilă siliconată
-gresie
-un geam mic pentru baie
-2 geamuri mari și unul mic
-2 uși interior
-o ușă exterior
-chiuvetă
Vara asta vom răsfoi cărți. Sunt oameni cărora le place mult satul Viscri. Pentru cine nu știe, este sit rural UNESCO. Dar cu sau fără asta, are un aer aparte pe care îl trăiești doar dacă te plimbi pe ulițele lui și te saluți cu sătenii. Unul dintre acești oameni este prințul Charles care și-a cumpărat casă aici sau Dana Rogoz care s-a îndrăgostit de aceste locuri. Sau eu. Vecin de peste deal care merge des. Sau Gina Marcu, care trăiește aici. Sau preotul Gheorghe Rășoiu, care ne-a oferit și spațiul. Sau aceia dintre voi care ați fost în sat. De astăzi, facem o bibliotecaă pentru copiii din sat. De ce? Pentru că dacă există vreo șansă să ,,ne facem bine” – aceea e prin educație. Pentru că mediul rural are nevoie de astfel de spații în afara școlii. Pentru că aceste locuri pot fi șansă pentru un copil. Și dacă doar unul îi va trece pragul, locul a învins. Va fi cea de a 6-a dintre cele înființate în comunitățile rurale în ultimii doi ani. În 27 noimebrie 2021 ne-am dat întâlnire la Viscri. Eu, Gina și părintele Gheorghe Rășoiu. Noi aveam să ne spunem idei, păreri și să tragem concluzii. Să vedem locația pe care ne-o oferea părintele pentru a ne desfășura activitatea. Ne-am adunat în jurul mesei, și aveam să pornim pe drumul pe care eram într-o ,,astăzi”, în ianuarie 2022.
Dar din dar se face Rai, așa a început să prindă contur proiectul nostru de VIScri. După cum ne știți intenția, suntem trei oameni care au pus laolaltă motivația, pasiunea și încrederea pentru educație și care au un scop comun: înfăptuirea Centrului Cultural – Duhovnicesc din satul Viscri. În numai două luni de când am început campania, am adunat peste 3.000 de volume, monitoare și am fost încântați de promisiunea unor oameni de bine, care vor să ne ajute cu realizarea rafturilor. Dar, până să ajungem la așezarea volumelor pe rafturi și până la desfășurarea activităților cu materialele primite, avem un obiectiv important de realizat și anume reabilitarea spațiului”, spune Gina Marcu, omul alaturi de care se munceste aici.
Putem spune că începem cu dreptul, întrucât dispunem de un spațiu care, pentru început, trebuie reparat și amenajat. Acest spațiu va găzdui biblioteca sătească și va fi totodată un loc pentru citit și pentru activități artistice și culturale și duhovnicești. Privim încrezători spre viitor și ne dorim să înființăm diferite programe care să ajute la dezvoltarea educațională și culturală a tinerilor. Ne propunem să punem bazele unui program cum este și cel denumit “Școală după școală”, vom colabora cu cadrele didactice din sat și nu numai și se vor organiza seri cu și pentru tineri, șezători și multe alte activități care vor menține viu acest loc. Toate acestea se vor realiza sub îndrumarea mea, în colaborare cu Florin Bucuțea, omul din spatele celor cinci biblioteci înființate în satele vecine, care ne va oferi o mână de ajutor în tot acest demers. Iar coordonarea proiectului va fi realizată de către Gina Marcu”, spune părintele paroh Gheorghe Rășoiu.
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact