19 iulie 2022
Marele sociolog Ernest Bernea, sublinia încă de la începutul studiului său că nunta, în raport cu celelalte două ceremonii din ciclul vieții are un caracter deosebit. Dacă botezul și înmormântarea

ARTICOLE 

     Un elemnet de seamă care contribuie la realizarea și afirmarea dansului este și costumția. Costumul, în dansul popular, nu este numai o problemă de formă exterioară, el nu întregește dansul doar pe linia coloritului, a imaginii plastice vizuale.

     În Dăișoara, costumul popular este un produs al dezvoltării istorice al localității și populației, în condițile geografice și sociale. În spatele acestuia se află crezul oamenilor față de ''ceea ce este al nostru'', ''e făcut de noi și-l purtăm de la bătrâni'', așa cum ne declara bătrâna satului – octogenara Bucur Maria, Portul dăișorean exprimă caracterul acestor oameni modești, sociabili, respectoși, harnici la muncă, dar buni și la petrecere, oameni care respectă cu sfințenie munca, obiceiul, tradiția. 

     Tradiția dăișorenilor este ca cel mai frumos costum popular să se poarte la hora satului când ,,ies în lume''. De aceea ei acordă o deosebită atenție ,,gătitului'', treabă foarte migăloasă mai ales pentru fete și femei. Înainte de a scoate jocul, mamele, surorile mai mari, vecinele și chiar o parte din neamuri (mătuși și tătăiși), fac o adevărată clacă pentru a o îmbrăca pe tânăra fată sau nevastă care va merge la joc. Pe drum până la bătătură acestea o tot aranjează, o privesc din mers pentru a se convinge că au gătit-o cum se cuvine pentru că satul știe cine pe cine a gătit. 

     Costumele feciorilor sunt la fel de aranjate cu grijă și cu răbdare mai ales încrețitul cămășii. De altfel, după fiecare dans vezi țâșnind câte o femeie mai în vîrstă în bătătura de joc pentru a aranja încrețitul cămășii feciorilor. 

     Despre frumoasele costume populare ale dăișorenilor. despre țesăturile cu care își ornamentează interioarele caselor s-ar putea scrie foarte mult, mai ales că toate acestea sunt rodul unor mâini iscusite. 

 

 

HAINELE ROMÂNEȘTI DIN DĂIȘOARA

sau

COSTUMUL POPULAR  

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!