Textul și fotografiile de mai sus le postam pe pagina de facebook Dăișoara - tradiții locale, unde avea să devină cunoscut faptul că în Dăișoara va fi un spectacol de teatru. Curte aveam. Șură aveam. Gogoși urma să facă mama. Am cerut ajutor primăriei pentru materiale din care să concepem scena. Am primit. Baloți aveam, bănci am luat de la Căminul Cultural. Oameni urma să avem mai mulți decât mi-am imaginat vreodată că ar răspunde pozitiv acestei invitații către cultură. Vă las mai jos fotografiile. Vorbesc de la sine.
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact
Lavinia Cosma , Iulian Glita, Marin Grigore
Flavius Lucăcel
COLINELE TRANSILVANIEI
TEATRUL PODUL
CULTURA-N SURA
MIORITICS KEEP HIKING
Era toamna lui 2017.
Octombrie.
17.
Pe la începutul lui septembrie primesc un apel de la o doamnă, la vremea aceea, care se recomanda din partea echipei „Colinele Transilvaniei”. Cristina. Doamnă care ulterior s-a îndrăgostit de acest loc și deseori a revenit susținând prin diverse și cu diverse. Despre doamne și domni vom vorbi și mai vorbi, acum să revenim la acel apel care urma să ducă spre o călătorie. Călătorie ce începea undeva în inima capitalei și avea ca destinație inima țării. Câteva sate din Transilvania. Printre altele, discuția a curs de la „am văzut și vă urmăresc pagina și ceea ce faceți voi în Dăișoara”, până la „vrem să aducem Teatru în șură la voi în sat. Zi-mi un loc. Aveți? Vreți? Facem?”.
No, care este un fel de concluzie în acest context, da. Facem. De ce nu? Ce putea fi greu? Ce putea fi rău? Nimic. Dimpotrivă, urma ca în Dăișoara să avem un spectacol de teatru. Nu orice spectacol de teatru. Ci unul altfel. Într-un spațiu neconvențional. Într-o șură. Eram entuziasmat. Și acum simt asta. Pentru că pe lângă ce mai făcusem noi în sat, acest eveniment era ceva cu adevărat altceva. Da, ceva altceva. Nu am mai auzit și nici măcar nu am mai fost vreodată la un astfel de spectacol. Într-o șură. Era inedit. Curios. Adaptat cumva ideii de rural. De sat. De lume. Și deja vizualizam locul în care să facem asta. În curte la buna. La numărul 74. Curtea și șura străbunicii mele. Locul în care și de care mă simt foarte atras. Încă nu am descoperit de ce și cum, dar mă calmează, îmi dă pace. Liniște.
Am început să mă documentez. Cine sunt? De unde vin? De ce? Și-am găsit. M-am convins. Cultură-n șură, asociație care a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a face o punte de legătură culturală între mediul urban și cel rural. Spectacole de teatru profesionist, create în spații teatrale convenționale în București, duse și aduse așadar în curțile sătenilor și jucate gratuit.
Zis și făcut. Mi-au ajuns acasă afișele și bannerul. Am început să le zic sătenilor, vecinilor, apropiaților, vârstnicilor, copiiilor, tuturor din jurul meu, de ceea ce urma să se întâmple la Dăișoara.