Programul European Youth Village este un program pilot început în anul 2018, prin care se dorește creșterea și dezvoltarea mediului rural prin tineri, prin tineret implicat care poate aduce o schimbare în comunitate. Programul are la bază patru piloni principali și anume

 

1. CULTURĂ

2. EDUCAȚIE

3. VOLUNTARIAT

4. DIALOG STRUCTURAT

 

Activitățile care trebuie sau care ar trebui să se implementeze într-un Sat European de Tineret, sunt necesar a fi încadrate și împărțite în toate aceste patru categorii. Astfel, principiile programului sunt respectate și satul se va updata asemenea unuia de nivel european.

 

După cum știți am fost unul dintre cele șase sate finaliste, care timp de trei zile a participat la o serie de ateliere, am susținut o candidatură și mai apoi am fost părtași la o primă Gală a Tinerilor din Mediul Rural. Lucrurile nu au fost atât de simple precum par a fi, formularul de candidatură a fost o aplicație la care s-a muncit timp de 3 zile, unde am argumentat, am exemplificat și am motivat concret de ce Dăișoara ar merita acest titlu.

 

Feed-back-ul din partea juriului, într-un scurt rezumat ar fi că:

-Dăișoara are foarte mari șanse să fie un Sat de Cultură (în cazul în care ar exista un astfel de program), deoarece majoritatea activităților implementate și desfăsurate în sat, țin de sfera culturii.

-Dăișoara are nevoie de un GRUP de tineri implicați.

-Dăișoara are nevoie de o mai mare susținere din partea autorităților locale.

-Dăișoara nu stă cel mai bine la sectorul de voluntariat și nici la cel de dialog structurat (comunicarea între grupul de tineret și autoritățile locale).

-Dăișoara pune prea mult accent pe tradiție.

 

Total de acord, într-adevăr, Dăișoara este o comunitate în care cultura tradițională a fost și este baza societății. Cultura, din punctul meu de vedere ține viu satul românesc, cultura îi păstrează identitatea și tot cultura din sat face ca România să aibă încă o identitate națională, cu care poate sta verticală în fața unei ere a globalizării. Dacă nu pornim la drum cu ceea ce avem, atunci cum am porni? Și tot datorită culturii din cele mai cunoscute zone etnografice ale țării, România atrage turiști care sunt impresionați de ceea ce încă se regăsește în acest spațiu Carpatic. Consider că dezvoltarea unei comunități pleacă la drum cu valorile deja existente, le fructifică la maximum, le împletește cu alte domenii, ca mai apoi să se dezvolte la nivelul anului 2019, într-o lume a multiculturalității și a diversității.

 

-Sunt de departe FOARTE FERICIT, că satul Dăișoara, aproape uitat în urmă cu ceva ani, a ajuns SAT FINALIST într-o competiție națională, unde a concurat alături de sate și comune de zece ori mai mari.

-Sunt cu adevărat MULȚUMIT că am reușit să îi oferim satului o vizibilitate și o promovare, care vine la pachet cu o motivație.

-Sunt foarte ÎMPLINIT că alături de cei patru - ANDREEA BUCUTEA - RALUCA REPEDE - MARIA BORCOMAN - VLAD BOBOIA am reprezentat cum am știut noi mai bine, ceea ce ne reprezintă.

 

Vreau să le mulțumesc din suflet pentru faptul că ei au fost cei care au răspuns pozitiv, au fost entuziaști, și-au dorit, s-au implicat și împreună am fost o echipă frumoasă.

 

Vreau să le mulțumesc organizatorilor și in special lui Victor Toma și Andrei Cordoș pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat, pentru faptul că ei s-au gândit și la tineretul din mediul rural, pentru că de la ei a pornit acest program, pentru că sunt oameni simpli și frumoși și au reușit să adune împreună un număr atât de mare de tineri care cred ca "VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT" (L. Blaga), care cred în puterea satului românesc și care își doresc să îl aducă la viață.

 

Cea de a doua diplomă (BIBLIOTECA SĂTEASCĂ DĂISOARA) este primită în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, în semn de recunoștință pentru una dintre cele 16 POVEȘTI DE SUCCES DIN MEDIUL RURAL.

 

Sunt onorat să primesc această distincție și vă mulțumesc !

 

Povestea merge mai departe, Dăișoara va fi în continuare un sat activ în care se vor întâmpla lucruri, cu și din pasiune.

 

AM PREZENTAT. AM CONCURAT. AM ÎNVĂȚAT. 

Am adunat o echipa de oameni dornici să se implice, să creadă în dezvoltarea locală prin proiecte cu și pentru tineret, de această dată. Raluca Repede, Maria Diana Borcoman, Andreea Bucuțea, Vlad Boboia și eu am bătut palma și am hotărât să reprezentăm satul în această competiție națională. Știam că nu va fi ușor, știam că sunt echipe competitive, dar știam și că proiectele pe care le făcusem cu ani în urmă trebuiau să conteze. Dar povestea începea în martie 2019 când  am găsit pe internet informații despre acest proiect, despre ce înseamnă ca un sat să devină european de tineret. Cum pot micile comunități să aibă parte de dezvoltare. Ne-am înscris la proiect, trebuia să mă înscriu într-o aplicație, să completez date despre sat și să descriu activitățile pe care noi le-am desfășurat, dacă am fi eligilibi pentru primirea acestui titlu. Apoi am venit la Bacău, la o serie de activități, sesiuni, workshopuri, cei de aici ne-au învățat despre proiect, despre cum să ne implicăm, ce proiecte educaționale putem accesa. Pentru a ne prezenta fiecare satul din care provenim, eu am realizat un videoclip cu activitățile pe care deja le desfășurăm în Dăișoara. Cei prezenți au fost foarte încântați, astfel că am prins și noi putere de a merge mai departe. În august ne-am înscris din nou, se organiza un  summit al tinerilor, iar noi trebuia să arătăm progresele pe care le-am realizat în aceste luni. Am argumentat, din nou, am detaliat, dar am și propus activități pe care să le realizăm în 2020, asta dacă vom obține titlul de Satul European de tineret. Aparent s-au înscris mai multe sate, dar noi am fost selectați printre cele 6 finaliste.

 

SAT EUROPEAN DE TINERET 

Era septembrie 2019. După muncă și motivare, auto-motivare, am reușit să facem candidatura pentru ceea ce urma să fie DĂIȘOARA, sat finalist în competiția națională, Sat European de Tineret 2020. 

„Satul Dăișoara este în cursa pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret! Includerea satului Dăișoara în finală, între alte cinci sate europene de tineret din România, a fost posibilă graţie activităţii desfăşurate de către un grup de inițiativă din sat.”, spunea un articol din ziarul online Salut Făgăraș. 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!