12 octombrie 2023

RUPEA 2023 - MUZEUL DE ETNOGRAFIE

VERNISAJUL

Continui povestea cu invitațiile. Mereu am fost fan al invitațiilor trimise acasă, în cutia poștală. Pentru mine este un semn de respect ca invitatul să aibă o invitație scrisă. Fie că este trimisă sau înmânată personal (cu atât mai frumos). Nicidecum pe aplicații online. Din acest motiv am ales să scriu plicurile și să le tirmit prin poștă atât instituțiilor de cultură, asociațiilor partenere, ONG-urilor din zona culturală, sau persoanelor instituții. Am folosit această sintagmă „om instituție” pentru că la rândul meu am primit-o drept apreciere și îmi pare a fi potrivită pentru oamenii care fac lucruri fără să fie asimilați sub o instituție, ONG sau fără vreo formă de organizare. 

INVITAȚII

Mi-am dorit un vernisaj, altfel. Cu un bufet suedez tradițional, pe cârpătoare din lemn, cu produse locale. Un vernisaj la care omul să audă, să guste, să simtă Dăișoara pe cât se poate, preț de câteva ore. Am pus foarte mult accent pe așezarea produselor pe acestea, într-o notă actuală, chiar dacă sunt produse tradiționale. Mi-am dorit mese pe care să le acopăr cu material negru. De ce? Pentru că îmi dă senzația de elegant, de simplitate elegantă. Mi-am dorit șervețele negre și roșii, dar și pahare de vin cu picior. Pentru că un vin bun se bea întotdeauna dintr-un pahar cu picior. Am lăsat o boxa în spatele unei laițe care se auzea în surdină, care împrăștia acorduri de feciorească și învârtită în timp ce privitorul se bucura de exponate. Mi-am dorit un film. Film care să-i arate pe dăișoreni în mediul lor natural. Jucând. Și nu oriunde, un film cu ei în Dăișoara. Un film cu ei în Belgia anilor 1993, care să arate ambiția acestora de a promova cultura dăișoreană peste granițe, și un film actual cu generația mea, de pe scena Festivalului Trandafir de la Moldova, din luna octombrie 2022, la Iași, care să arate continuitatea acestor jocuri și tradiții. Mi-am dorit un speech natural. Cu emoții. Nu unul citit, robotic, care să treacă peste urechea ascultătorului. Mi-am dorit să pătrundă sufletul omului care a venit să ne vadă zestrea, să simtă ceea ce încerc să transmit. Să trăiască asta. Mi-am dorit să se plece acasă cu ceva. Orice. Dar să se plece cu ceva. Un pliant. O broșură. Un semn de carte. Par a fi lucruri ușoare, dar vă garantez că s-a muncit intens la fiecare aspect al acestor detalii. Și mai mult decât atât, mi-am dorit să-mi fie înțelese aceste mici, sau mari dorințe. Și mi-au fost. Și le-am făcut împreună cu doamnele de la muzeu. 

Vă mulțumesc!

PREGĂTIREA VERNISAJULUI 

PROMOVAREA

EXPOZIȚIA PROPRIU ZISĂ

PREGĂTIRE

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția „Tradiții și costume din Dăișoara”.

Expoziția prezintă „Mersul pe scoverzi”, o secvență ritualică premergătoare nunții, care avea loc la casa mirelui. Cu această ocazie, tineretul și viitorii miri mergeau la joc, fiind împreună pentru ultima dată în postura de fecior și fată. După joc, fata (împreună cu două-trei verișoare, uneori și cu o soră mai mare căsătorită) mergea la casa feciorului. Aici erau așteptate de către familia mirelui cu mâncare gătită, iar la final se serveau gogoși, care în zonă se numesc scoverzi.

În completarea acestei secvențe, expoziția aduce în atenția publicului și  varietatea costumelor de sărbătoare din localitatea Dăișoara, din colecția personală. Mireasa se deosebea de celelalte fete prin accesoriile de pe cap: peste „creață” și „cârpa de rozor”, i se adăuga „coarda”, o coroană confecționată din flori artificiale colorate și beteală argintie. Fata mai mică de 14 ani purta pe cap doar „hirul”, iar abia după ce era gata de mers la joc punea pe cap „creața”. Sunt multe detalii uitate în lăzile de zestre pe care prin această expoziție mi-am dorit să le readuc la suprafață, să le scutur de praf și să le dau valoarea pe care o merită. 

Expoziția temporară „Tradiții și costume din Dăișoara” de la Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!