VĂ MULȚUMIM, OAMENI!

Un exemplu concret este împachetatul cutiilor. Am folosit cutii goale de diverse mărimi, hârtie de împachetat dată cu schotch pentru a rezista în umezeala zăpezii. Dar mai important a fost că aceste cutii care te duc cu gândul la cadouri, au fost împachetate în fața acelor copilași care se uitau cu o dorință arzătoare să primească ceva. Fetele le-au explicat și arătat că acele cutii sunt goale, nu au dulciuri în ele și astfel cutiile au stat neatinse timp de o lună, sub brad, în mijlocul satului. Scopul evenimentului s-a împlinit. Bradul a luminat centrul satului timp de cel puțin o lună. Noi am ascultat colinde, am băut vin fiert și am înțeles importanța unui astfel de eveniment.

Mulțumiri pentru brad (N & M)!

Despre obiceiul bradului de Crăciun nu se știe exact când a luat naștere, dar se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină. În România bradul a fost împodobit pentru prima dată în anul 1866, la Palatul regelui Carol I de Hohenzollern, iar de atunci românii au preluat această tradiție. De asemenea există obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. 

26 noiembrie 2021

Primul brad împodobit în sat

,pe noi  Crăciunul ne adună , pe seară, în fața magazinului, am pornit colindele,

am băut vin fiert și ceai cald, am umplut o cutie mare cu podoabe...și ...''

 

PRIMUL brad adus și împodobit în mijlocul satului  a fost în anul 2020. Ne-am dorit ca acest eveniment să fie unul comun în care să existe NOI, nu eu și nu tu. Nu bradul împodobit cu ornamentele mele, nici cu ale tale, ci cu ale noastre. Acest NOI să însemne comunitatea, să însemne copiii, să însemne străinii, să însemne toți aceia care vor să aducă un glob, o stea, o bucurie pe care să le lase în crengile bradului. Zis și făcut. Împreună cu bunul meu prieten George Rasu, am pus ideile pe hârtie și în ziua de 19 decembrie 2020 am instalat bradul în mijlocul satului, l-am împrejmuit cu ajutorul sătenilor și seara l-am împodobit. Risc să mă repet, dar ca un feed-back al acestui eveniment vreau să menționez faptul că am pornit de la ideea de a face ÎMPREUNĂ, tocmai ca întreaga comunitate să se simtă implicată, să ia parte și să își însușească această idee, că dacă punem cu toții mână de la mână, va fi al nostru și tot cu toții ne vom îngriji de el. O pot spune clar și răspicat că niciun glob nu a dispărut din brad, nicio cutie împachetată nu a fost luată sau distrusă. Dimpotrivă, au mai fost copii sau tineri sau chiar simpli săteni care trecând pe lângă, mai adăugau câte ceva.

Deseori avem tendința de a judeca, că ăia fură, că nu le pasă, ca degeaba facem frumos că oricum se va găsi cineva să strice...etc. Și știți de ce? 

- pentru că nu îi facem să înțeleagă scopul.

- pentru că nu îi implicăm.

- pentru că sunt excluși.

- pentru că le vorbim cu superioritate.

- pentru că.

- pentru că lista asta poate continua.

 

 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!