21 mai 2021

Povestea Bibliotecii Rurale Crihalma

Am rugat-o pe Raluca Ioana Roncea, profesoară de limba și literatura română, din Crihalma, cea alături de care vom pune bazele Bibliotecii Rurale Crihalma să îmi spună în câteva rânduri povestea re-înființării acestei Biblioteci.

Anul 2021 aduce în prim-plan reînființarea Bibliotecii Crihalma, după aproximativ 53 de ani de la dispariția acesteia. Renașterea ei se datorează alăturării campaniei de înființare a unor Biblioteci Rurale, susținută cu entuziasm, dăruire și perseverență de un mare iubitor de carte și de meleaguri natale, Florin (nu aș fi vrut să scriu aceste cuvinte de apreciere despre mine, dar sunt spuse de către Raluca, cale pe care îi mulțumesc), care a acceptat provocarea ,,de a lăsa o urmă în urma sa'' nu doar în Dăișoara, locul în care s-a născut și a crescut, ci și în satele din împrejurimi precum Crihalma, Jibert, Dacia, Șinca Nouă ... localități pe care le-a susținut și le-a promovat necondiționat, spune Raluca Ioana Roncea. (Mulțumesc frumos!)

Gradul de cultură și civilizație al unei comunități a fost și va rămâne întotdeauna condiționat de instituțiile sale - Școala și Biblioteca. Dacă în școala modernă au loc transformări radicale referitoare la procesul instructiv educativ, atunci bibliotecii îi revine rolul de moderator, având menirea de a creea un echilibru între modernism și școala tradițională. Citind o carte realizăm o punte între oameni, între generații sau între popoare. Fiecare carte citită este echivalentul unei noi vieți trăite de cititor. Așadar, lectura a fost, este și va rămâne un mijloc de alimentare spirituală continuă, indiferent de natura sa. Nu este doar o modalitate de informare, ci și una de contemplare. 

Necesitatea reînființării acestei biblioteci a venit din dorința de a veni în sprijinul școlii, de a oferi tuturor elevilor din comunitate șanse egale la o educație de calitate, deoarece destinul unui copil este puternic influențat și de condițiile socio-economice în care se dezvoltă. La școala, noi profesorii, pe lângă cunoștiințele specifice fiecărui domeniu, le putem oferi doar o imagine de ansamblu asupra percepției lumii, respectiv a vieții sociale și având în vedere faptul că aceste aspecte se dezvoltă în general în comunitate, atunci consider că este absolut necesar să le oferim și alte șanse la educație, să încercăm să-i orientăm spre domenii de activitate potrivite, pe care să reușească să le descopere singuri, venind la bibliotecă, fără constrângeri și formalități. 

Biblioteca este o instituție de cultură care are capacitatea de a crea acea atmosferă sobră, solemnă, atunci când cititorul are nevoie de informare, de perfecționare în anumite domeni, dar în același timp o bibliotecă poate deveni și un spațiu atractiv, prietenos pentru întreaga comunitate, adoptând o atitudine practică, dinamică, și receptivă la nou, astfel încât să se poată plia pe orice tip de personalitate sau pe orice domeniu de interes, în funcție de nevoile cititorilor sau de particularitățile de vârstă ale acestora. 

În concluzie biblioteca nu este doar un loc de depozitare a câtorva mii de volume prăfuite care așteaptă să fie răsfoite! Funcțiile actuale ale bibliotecilor trebuie să se extindă și să se diversifice în permanență ținând pasul cu tendințele vremii, în așa fel încât biblioteca să devină un loc cald, prietenos și familiar. Astfel, o bibliotecă poate deveni și un loc destinat activităților de socializare sau un loc al schimburilor de experiențe menit să îndepărteze așa-zisa izolare a unor indivizi prinși într-o era a tehnologizării și a falsei comunicări virtuale.

Biblioteca Rurală Crihalma numără astăzi peste 6000 de volume, toate provenite din donațiile unor oameni cu suflet mare, care au crezut în acest proiect, care au înțeles beneficiile pe care acesta le poate oferi și mai ales să ofere șanse egale și acces la informație tuturor membrilor comunității indiferent de vârsta sau statut social. Volumele primite pot acoperi un spectru amplu al cunoșterii, acestea aparținând mai multor domenii precum, literatură pentru copii, literatură română și universală, istorie, geografie, religie, medicină, drept și alte asemenea categorii. 

 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!