Cu ce?
- cu ce aveau ei mai scump. Strămoșesc. Autentic. Cu jocul. Cu portul și cu cântecul.
În anul 1992 a fost ultima reprezentație a Ansamblului Folcloric al Căminului Cultural Dăișoara, în cadrul festivalului de la Ostrozebeke, Belgia. În toți acești ani, dansul și respectul lor față de acesta a prins contur și totodată a scris istorie. Au ajuns în peste 500 de reprezentații dintre care și în Europa: Belgia, Polonia, Ungaria, Iugoslavia. În multe dintre aceste spectacole dăișorenii au obținut distincții și aprecieri la nivel înalt. Dintre acestea, diplome, trofee, merite culturale și distincții. De menționat este "TOPORAȘUL DE AUR", trofeu ce reprezenta MARELE PREMIU, în Zakopane, Polonia anilor '73.
Dăișorenii nu au considerat niciodată dansul ca pe o manifestare coregrafică, ci ca pe o tradiție ce a purtat ia și cioarecii timpului și generațiilor ce au păstrat obiceiul. Dansul la dăișoreni era modul de relaxare și desfătare, de petrecere a timpului pentru ei însăși, pentru bucuria sufletului lor, reprezentat prin horele de dumineca sau șezătorile unde se învăța și transmitea arta dansului dăișorean. Odată ce dansul era învățat, sentimentul și trăirea erau deja atribuite mândriei de a fi dăișorean, exprimată bineînțeles și prin strigăturile ce și astăzi le trezesc amintiri. Așa a luat naștere și Ansamblul ,,JOC DĂIȘOREAN” care este despre ,,a fi”, este despre ,,a vrea”, este despre a nu lăsa să se stingă un foc moștenit, un foc pe care l-au aprins bunicii și străbunicii lor, ne spun tinerii de astăzi care cu voință și pasiune pentru tradițiile și jocurile românești se adună acasă, în Dăișoara, repetă și duc mai departe, ceea ce au învățat în vatra satului.
La faptul că Dăișoara (un sat mic, ascuns între dealurile și pădurile seculare ale județului Brașov) constituie o vatră recunoscută de păstrare a folclorului a contribuit dragostea, pasiunea și respectul acestor oameni față de manifestările creației populare tradiționale, cât și faptul că au știut să le integreze creator în viața contemporană. Dăișorenii au ridicat la nivel de artă ceea ce trăiau la joc în sat, duminică de duminică.
Începuturile viitoarei formații de dansuri au debutat cu scurte reprezentații în fața prietenilor, sau persoanelor străine de aceste locuri. Era o bucurie și o delectare coregrafică pentru privitori. Aceste elemente sacre s-au păstrat și astăzi în executarea jocului fecioresc datorită mediului de conservare al folclorului în această localitate cu o dezvoltare relativ izolată, s-au păstrat și astăzi.
O primă echipă de dansuri închegată se năștea în anii 1919, pentru că fiecare dăișorean este un dansator iar sub acest aspect întreaga populație a satului poate fi împărțită în formații de egală valoare, scopul nefiind spectacolul coregrafic. Fondul nealterat al acestui dans și-a păstrat autenticul în perimetrul satului, fiind preluat de diverse ansambluri sau grupuri din localitățile vecine, ulterior din țară, dar asupra căruia au intervenit. Acest vechi dans al dăișorenilor a fost lipsit de intenția de a deveni spectacol. Dăișorenii nu executau jocul pentru a se distra sau pentru a-i distra pe alții, ei dansau sub impulsul nevoii de a se exprima, așa cum ciobanii încrustează țesături în nuiele sau cum aceiași ciobani cântă din fluier doar propriei singurătăți, așa și dăișorenii jucau pentru a se exprima pe ei.
Adunați într-o echipă de dansuri, au fost observati și invitati la diverse manifestari folclorice atat in tara cat si in strainatate. În Dăișoara primii pași spre o expunere internațională au început în anul 1919, odată cu înființarea Echipei de Dansuri de către Radu Traian. Sute și zeci de săteni și-au rupt cizmele la repetițiile din Căminul Cultural de-a lungul anilor pentru a putea fi văzuți și apreciati.
Cine suntem noi?
,,JOC DĂIŞOREAN" PE SCENA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ,,TRANDAFIR DE LA MOLDOVA" IAŞI
,,Cât e țara și Ardealul
Nu-i fecior ca dăișoreanul
Că-i înalt și subțirel
Parcă-i tras printr-un inel
Că se-mbracă românește
Și dansează feciorește”
© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.
E-mail:
bucuteaflorin@gmail.com
office@florinbucutea.ro
Facebook:
Florin Bucutea
Daisoara - traditii locale
Biblioteci Rurale
Colecția Muzeala Etnografica Daisoara
Insagram:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Tik Tok:
Florin Bucutea
Asociatia Traditii Locale
Scrie-mi
Contact