... 

Amnesty International a anuntat pe Twitter în ziua de 4 martie următorul mesaj - 

,, Raif Badawi, un blogger proeminent și apărător al drepturilor omului care a fost reținut în mod arbitrar doar pentru că și-a exprimat liber opiniile, rămâne în detenție, în ciuda faptului că a încheiat o pedeapsă nedreaptă de 10 ani de închisoare la 1 martie 2022, spune directorul regional al Amnesty International. „Detenția în curs a lui Raif Badawi dezvăluie disprețul total al autorităților din Arabia Saudită pentru dreptul la libertate, libertatea de exprimare și chiar propriile legi. De asemenea, arată că încercările lor de a prezenta lumii o imagine progresivă nu servesc mai mult decât o cortină de fum pentru a-și ascunde represiunea. „Reprimarea autorităților din Arabia Saudită împotriva societății civile și a libertății de exprimare trebuie să se încheie. Raif Badawi și toți prizonierii de conștiință reținuți numai pentru exercitarea pașnică a drepturilor lor trebuie să fie eliberați imediat și necondiționat.”

După 10 ani de închisoare, bloggerul saudit Raif Badawi ar fi trebuit să fie eliberat din închisoare pe 28 februarie, dar continuă să fie deținut în închisoarea centrală Dahaban, la nord de Jeddah. Reporterii fără frontiere (RSF) solicită autorităților saudite să-l elibereze imediat pe Badawi și să-i permită să se alăture familiei sale, care acum locuiește în Canada. Soția lui, Ensaf Haidar, numărase zilele până la data lansării sale pe Twitter fără să știe sigur dacă va fi eliberat când va sosi în sfârșit data. RSF a contactat autoritățile saudite, dar nu a primit un răspuns imediat. ,,Guvernul are acum șansa de a fi solidar cu noi, de a ne ușura durerea și de a recunoaște contribuția sa singulară la mișcarea globală pentru drepturile omului, acordându-i cetățenia și asigurându-și trecerea în siguranță pentru a se reuni cu familia sa”, a spus Ensaf Haidar într-un recent mesaj tweet. Dar Badawi nu va putea părăsi Arabia Saudită decât dacă interdicția de călătorie de 10 ani este ridicată. Acesta este motivul pentru care Haidar i-a scris și prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman (alias MBS) solicitând grațierea regală. „Alteța Voastră Regală, fac un apel la tatăl și soțul care sunteți. Soarta familiei noastre este în mâinile tale”, a scris ea. În aprilie 2020, Arabia Saudită a anunțat abolirea biciuirii ca parte a reformelor „Vision 2030” propuse de prințul moștenitor, care includ și reforme ale drepturilor omului. Din cele 1.000 de biciuiri la care a fost condamnat Badawi, el a primit inițial 50 de lovituri în aprilie 2015. Sesiunile ulterioare au fost planificate, dar nu au fost niciodată efectuate. 

 

 

 

REZOLUȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN

1. ,,La vie en Arabie Saoudite”, în LeMonde, text integral la https://www.lemonde.fr/islam/5.html

 

2. Ensaf, Haidar. Andrea C. Hoffmann. Raif Badawi - Soțul meu, povestea noastră, Traducere din limba germană de Raluca Suciu, București, Univers, 2016

 

3. https://www.change.org/p/to-the-norwegian-nobel-committee-give-the-nobel-peace-prize-to-raif-badawi

4. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2015-0037_RO.pdf

5. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/03/saudi-arabia-blogger-raif-badawi-arbitrarily-detained-beyond-his-sentence-must-be-immediately-released/

Fotografii - google.com

Tot în anul 2015,

Parlamentul European a aprobat o rezoluție care condamnă cu fermitate biciuirea lui Raif ca fiind un act crud și șocant și cere autorităților din Arabia Saudită să-l elibereze imediat și necondiționat fiind considerat un prizonier de conștiință, reținut și condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Președintele Parlamentului European Martin Schulz a anunțat în plen - ,,Cer Regelui Arabiei Saudite să oprească execuția acestei sentințe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soția sa și să-i permită să călătorească aici în decembrie pentru a primi premiul.’’

 

 

 

În Regatul Arabiei Saudite care era singura țară din lume care interzice prin lege, șofatul unei mașini de către o femeie, s-au aşezat lucrurile. Ziua de duminică, 24 iunie 2018, va rămâne în istoria Arabiei Saudite în particular şi a lumii în general. Femeile saudite au primit dreptul de a şofa în urma unui decret din septembrie 2017 al Regelui Salman, care încearcă să implementeze o atitudine ceva mai deschisă şi mai occidentală într-una dintre cele mai conservatoare ţări ale planetei. Arabia Saudită era ultimul stat în care femeile nu aveau dreptul de a conduce maşini. Dar dupa 30 de ani de insistență, și prin programul de modernizare a țării, femeile au acest drept, dar sub stricta supraveghere a soțului, în cazul în care acesta îi dă acordul. Un alt exemplu și lista poate continua, este pedeapsa femeii violate, tot ea fiind acuzată de adulter.

 

 

Cazul bloggerului Raif Badawi a dus la o dispută internaţională. Acesta este fondatorul site-ului Free Saudi Liberals şi în anul 2012, în urma unui articol scris de el în care statul saudit a considerat că a adus o critică la adresa islamului, a fost condamnat pentru prima dată la 7 ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici. În urma unei noi înfăţişări din anul 2014 sentinţa a fost majorată la 10 ani de detenţie şi 1000 de lovituri de bici. Pe lângă acestea, Badawi a primit şi o amendă de peste 250 000 de dolari și interzicerea pentru 10 ani de a părăsi țara din moentul în care va fi eliberat. Avocatul acestuia - Waleed Abu al-Khair - a fost şi el condamnat la 15 ani de închisoare pentru subminarea regimului saudit, incitarea opiniei publice şi ofensă adusă aparatului judiciar.  Amnesty International a luat atitudine, alături de Human Rights Watch care au evidenţiat mai multe astfel de evenimente tragice.

 

 

 

 

 

Raif Badawi, în propriile sale cuvinte, a remarcat că libertatea de gândire este suprimată în lumea musulmană:

 

- „De îndată ce un gânditor începe să-și dezvăluie ideile, vei găsi sute de fatwa care l-au acuzat că este infidel doar pentru că a avut curajul să discute despre unele subiecte sacre. Sunt foarte îngrijorat că gânditorii arabi vor migra în căutarea de aer curat și să scape de sabia autorităților religioase”.

- ,,Statele care se bazează pe religie își limitează poporul în cercul credinței și al fricii.”

- ,,Pentru mine, liberalismul înseamnă pur și simplu, trăiește și lasă-ma să trăiesc. Acesta este un slogan splendid. Cu toate acestea, natura liberalismului – în special versiunea saudită – trebuie clarificată.”

- ,,Nicio religie nu are nicio legătură cu progresul civic al omenirii...toate religiile reprezintă o relație spirituală particulară, precisă, între individ și Creator. ..”

 

 

 

În anul 2015,

activistul saudit a fost nominalizat la Premiile Nobel pentru Pace. Cenzura religioasă a țării sale l-a dus în spatele gratiilor din simplul motiv că a susținut lucruri care pentru lumea civilizată sunt considerate de la sine înțelese. Soția sa, Ensaf Haidar, după mai multe încercări de refugiere în Liban și Egipt, a reușit să ajungă în Canada împreună cu cei 3 copii, de unde a pornit singură o campanie pentru salvarea soțului ei. Speranța acesteia de a atrage atenția lumii occidentale despre pericolul la moarte la care este expus soțul ei, nu a fost una deșartă. S-a făcut auzită chiar și de președintele american Barack Obama, Printul Charles al Marii Britanii, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care au intervenit personal pe lângă regele Arabiei Saudite, dar fără succes până în prezent. Arabia Saudită nefiind parte la diversele tratate internaționale care abordează subiectul drepturilor omului, nu permite implicarea altor state în propriile legi, care sunt bazate în mare parte pe legea internă Shariah. În decursul acestor ani, soția activistului saudit în încercările sale de a-l elibera, a dat numeroase interviuri pentru Amnesty International:, ,,Eu sunt Ensaf Haidar, soția lui Raif Badawi. Soțul meu se află în închisoare în Arabia Saudită pentru că și-a publicat opiniile pe internet. A fost condamnat pe nedrept. Luptați alături de mine pentru soțul meu’’, și mai apoi a avut interviuri către Norvegia, Suedia, Germania, Franța, Africa de Sud, și bineînteles radio-televiziunile din Canada, precum și colaborări cu ONU si CNN. 

 

 

 

 

 

 

CUMPĂRĂ CARTEA DE AICI, 

 

după ce vezi clipurile de mai jos

 

În 2018 îmi alegeam tema lucrării de licență. Profund încăpățânat. Ştiam că nu va fi uşor. Urma să fie despre locurile de care nu vorbeşte multă lume, despre religie, despre sistem, despre societate, despre libertate, despre OM. Asta mi-am dorit să aflu, asta am cercetat, asta am scris. Punctul de plecare a fost  Coranul, legea Sharia'h şi cartea pe care deja o citisem - Raif Badawi - soţul meu, povestea noastră, scrisă de soţia acestuia Ensaf Haidar, dar şi cartea şi filmul Lapidarea Sorayei. Toate la un loc, curiozitatea şi dorinţa să înţeleg au construit lucrarea. Deși m-a chinuit lipsa de informatie actuală pe care o puteam găsi in limba română pe acest subiect, lucrarea a fost dusa la bun final, cu traduceri din limba engleza, franceza chiar şi arabă pentru informaţiile de actualitate. 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!