18 iulie 2022

Chemătorii la nuntă

" Am plecat din zori,
Ceată de feciori,
Mândri, sănătoși.
...
Pribegim cu știre
Floare de iubire,
Dragoste vioară,
Pentru-o căprioară.
... "
 
Nunta este alaturi de naștere și moarte, unul dintre evenimentele fundamentale din viata omului, incadrându-se din punct de vedere tipologic, la ceea ce etnologii numesc obiceiuri din ciclul vieții. Ca ceremonial complex, nunta are numeroase rituri si ritualuri cu semnificații de ordin social sau religios.
Orația de nuntă este unitară pe tot cuprinsul țării, dar cu specificul zonal al fiecarei comunități. Aceasta exprima o proiectare poetică a întregului ceremonial de nuntă.
 
Dacă în vremurile demult apuse în Dăișoara, chemarea la nuntă era un întreg obicei, transpus prin ideea de "chemători", care erau feciorii, prieteni ai viitorului mire, care îmbrăcați românește purtau cu ei STEAGUL. Steagul era format dintr-un bat pe care se coseau naframe in numar de 7, panglici colorate si tricolore, și în partea superioară o cunună de iederă. Cand se facea steagul se servea bautura si mancare.
În prezent, dat fiind faptul că nu s-a mai transmis obiceiul "chemătorilor" către generatia tânără - steagul este purtat de stegarul din ceata mirelui. Stegarul purta steagul in fruntea alaiului si-l aseza la intrare in curtea mirelui. In timpul nuntii stegarul tine steagul langa el, caci ceilalti flacai incercau sa-l fure pentru ca stergarul sa le plateasca in schimbul acestuia. Plata se facea in bautura. In timpul jocului stegarul juca steagul. Se juca in fata bisericii cat timp dura cununia si apoi cand se ajungea acasa cu nunta.
 
Așadar in fotografiile de mai jos se poate observa trecerea de la ceata de CHEMĂTORI cu steagurile gătite, la stegarii din ziua de astazi care aduc un plus valoare nunții cu specific traditional din zona noastră.

 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!