Multumiri deosebite Serviciului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, astăzi Serviciul Cultura Traditionala Brasov si domnului primar din acea vreme, Stanciu Traian pentru sprijinul acordat.

SPECTACOLUL ERA DEDICAT ÎNTREGII ACTIVITĂȚI A LUI IOAN PUMNEA, TEZAUR UMAN VIU.

 

26 ianuarie 2022

Ansamblul ,,JOC DĂIȘOREAN''

Să ne imaginăm că suntem in octombrie 2014, la un an distanță de când îmi începusem acțiunile de promovare în mediul online. Nu m-aș fi gândit o clipă că urma să primesc un mesaj care să schimbe cumva cursul lucrurilor și să ne adune laolaltă pe toți cei care ne doream să reînviem jocul dăișorean care a fost un foc. Un foc care a ars continuu într-o formă organizată încă din 1919. Un foc care încet-încet tindea să se stingă și fără să ne dăm seama, aveam nevoie doar de un zvâc care să ne motiveze să-l reînviem, precum o pasăre Phoenix. Așa a și fost. Dacă  acum 23 de ani, Dăișoara se auzea pe scena unui festival internațional din Belgia anilor 1991, în 23 octombrie 2014, Dăișoara primea o invitație la un festival. Invitație la care trebuia să se prezinte sub forma unui ansamblu care să pună în scenă un obicei. 

,,Totodata as vrea sa va invit sa participati la un spectacol pe care il organizam in data de 19 decembrie si pe care il dedicam intregii activitati a domnului Ioan Pumnea, fiu al satului Daisoara. La spectacol participa ansambluri de dans popular coordonate de dl Pumnea (in mod special am dori ansamblul din Daisoara, satul sau natal), iar pe langa acesta, in perioada spectacolului, am dori sa organizam in foaierul Centrului cultural Reduta, o expozitie cu fotografiile facute de dumneavoastra, dar si cu fotografii vechi pe care le aveti in colectie.''

 

Din 23 octombrie până în 19 decembrie trebuia să ne strângem, să ne organizăm, să ne omogenizăm, să ne înțelegem, să facem repetiții, să ne formăm ca grup, ca idee de ansamblu, să ne găsim un nume, să facem perechi, să stabilim o ordine, să punem în scenă obiceiul pe care noi îl facem fără nicio limitare temporală, să găsim muzicanți, să cerem sprijin autorităților pentru deplasare ... în câteva cuvinte trebuia să ne dăm peste cap și să păstrăm imaginea pe care înaintașii noștri au creat-o, anume că fiecare dăișorean este un dansator și că jocul din uliță poate fi transformat în artă. 

 

 

 

 

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!