18 martie 2022

𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝗮, î𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲𝗮 𝘀𝗮𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶

Vinerea este cea mai sfântă zi dintre zilele lucrătoare ale săptămânii, spun oamenii satelor. Este zi de post și tot acum se fac rugăciuni. În această zi nu se coase, nu se spală, nu se coace pâine, nu se zidește casă, nu se mătură și nu se aruncă gunoiul afară, „ că mânâncă uliu’ găinile”.Există și o explicație religioasă despre importanța zilei de vineri: „ amu’ l-o răstenit pa Domnul Hristos șî Dumnezău o facut să să zguduie lumea șî să ia puterea soarelui”. Acest fapt biblic s-a suprapus peste alte elemente mai veci, spun etnologii, în care vinerea a fost personificată într-o sfântă, ce ajută în basme pe Făt-Frumos și pe Ileana Cosânzeana să treacă peste o serie de piedici apărute în calea lor, spre biruința forțelor binelui.Sfânta

Vineri este considerată soră cu Sfânta Duminică, o femeie bună, împărăteasă a văzduhului și zeiță a frumuseții. Astfel, dă frumusețe femeilor și face ca fetele să se mărite să să devină frumoase.

De asemenea, vindecă de boli, ferește oamenii de răutăți, aduce bunătăți și iartă păcatele oamenilor.Text: ,,Dorul fără obiect” - etnologul Aurel Bodiu.

ASOCIATIA TRADITII LOCALE 

FLORIN BUCUTEA

FLORIN BUCUTEA

© 2020 Florin Bucutea. All Rights Reserved.

E-mail:               

bucuteaflorin@gmail.com

office@florinbucutea.ro

 

Facebook:         

Florin Bucutea

Daisoara - traditii locale 

Biblioteci Rurale

Colecția Muzeala Etnografica Daisoara

 

Insagram:        

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale 

 

Tik Tok:           

Florin Bucutea

Asociatia Traditii Locale

Scrie-mi

Contact

Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat - Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile necesare!